PENNUN ROKOTUKSET

Suomessa kissat rokotetaan tavallisimmin kissaruttoa (panleukopeniavirus) ja kissaflunssia (herpes- ja calicivirus +/-klamydia) vastaan. Tyypillisesti kissat rokotetaan kaksi kertaa pentuna ja sitten yhden vuoden iässä ja sitten rokotteen valmistajan ilmoittaman aikataulun mukaan yhden-kolmen vuoden välein. Lisäksi yleisesti on käytössä raivotauti- eli rabiesrokote.

Yleistä kissan rokotuksista

Rokotetyyppejä on periaatteessa kahdenlaisia, eläviä tai tapettuja. Elävissä rokotteissa taudinaiheuttaja on joko muutettu/sukulaiskanta tai heikennetty. Tapetuissa rokotteissa taudinaiheuttaja on joko kemiallisesti tapettu tai pilkottu osiin ja käytetty vain tiettyjä osia. Elävillä rokotteilla on haittana mahdollinen taudinaiheutuskyky. Tapettuja rokotteita taas käytettäessä voivat kemialliset aineet, joita niissä on käytetty, aiheuttaa reaktioita. Aikaansaadussa vastustuskyvyssä voi myös olla eroja elävän ja tapetun rokotteen välillä. Samoin ajan kuluessa eri taudinaiheuttajakannat voivat vaihdella vaikuttaen suojaan, jota tietty rokote yksilölle antaa.

Nuorten kissojen rokottaminen

Rokotteen tarkoituksena on antaa suoja taudinaiheuttajia vastaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Kuitenkin pentujen emältään saama vasta-ainesuoja ("maternaalinen vasta-ainemuodotus") vaikuttaa siihen, millaisen suojan rokote saa pennussa aikaan. Hyvä emältä saatu vasta-ainesuoja neutraloi rokotesuojan. Ongelmalliseksi asian tekee se, että eri virukset esim. antavat pennuille erilaisen maternaalisen suojan ja eri yksilöt samassakin pentueessa kehittävät erilaisen suojan. Esimerkiksi kissarutto- ja caliciviruksen tiedetään antavan hyvän maternaalisen suojan pennuille. Sekin, milloin emä on ennen astutusta rokotettu, vaikuttaa pentujen kehittämään vasta-ainesuojaan. Kissanpentujen saaman äidinmaidon määrä heti syntymän jälkeen vaikuttaa luonnollisesti pentujen vasta-ainesuojaan. Kun sitten maternaaliset vasta-aineet ensimmäisten elinkuukausien jälkeen poistuvat pennuista, on nuori kissa rokotesuojan varassa ennen rokotteiden yksivuotistehosteita. Jos emältä saadut vasta-aineet ovat neutraloineet pikku pennun rokotevasta-aineet on kissa suojaton tehosteisiin asti. Tämän hetken rokoteohjelmassa ongelma on se, että maternaalisia vasta-aineita on hyvin usein kissanpennulla neljän kuukauden ikään asti ja penturokoteohjelma viedään loppuun ennen tätä ikää.

LÄHDE: 

Evidensia. Viitattu 20.1.22.https://evidensia.fi/hoitovinkit/kissan-rokotukset/

Ruokavirasto. Viitattu 20.1.22
https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elainlaakarit/palvelut-elainlaakareille/rokoteneuvonta/elainlajikohtaiset-rokotteet-ja-rokotussuosituksia/kissarokotteet/</p>

Em. ohjeistukseen perustuen AleVuollan pennut rokotetaan 12 viikon iässä ja seuraava rokotus tapahtuu pennun ollessa 16-20 viikon iässä.
Myös ruokaviraston uusin ohjeistus suosittaa tätä rokotusohjelmaa.

© 2021 Kaikki oikeudet pidätetään. Kuvien luvaton kopiointi kielletty.
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita